Nieuws/ Wiskundige voorspellingsmodellen in de zorg /reageer

door: Renée Kneppers
over: gezondheid, productiviteit, medisch
op: 18 december 2007

De zorg kan veel doelmatiger en efficiënter worden ingericht door gebruik te maken van wiskundige voorspellingsmodellen en logistieke inzichten. De effecten daarvan zijn kortere wachttijden voor patiënten, minder afgezegde operaties en weigeringen en een betere bezetting van ziekenhuisbedden. Dit stelt drs. Mark Van Houdenhoven in zijn proefschrift ‘Healthcare Logistics: the art of balance’, waar hij op 19 december op promoveert.

Stellingen

Enkele stellingen uit Van Houdenhovens proefschrift:

  • Zowel een leeg IC-bed als een lege operatiekamer kan efficiënt zijn.
  • Het streven naar een halvering van onbedoelde schade in ziekenhuizen in vijf jaar is onacceptabel vanuit het oogpunt van de individuele patiënt.
  • Het stimuleren van marktwerking in de gezondheidszorg en het tegelijkertijd beperken van de omvang van diezelfde markt is onverenigbaar.

Samenwerking

In zijn proefschrift pleit Mark Van Houdenhoven, directeur van het Beatrixziekenhuis te Gorinchem, voor samenwerking tussen specialisten, managers en ingenieurs om logistieke processen in de zorg te stroomlijnen. Goede samenwerking zou leiden tot betere operatieplanning, tot een betere regionale afstemming van IC-capaciteit en betere nachtelijke beschikbaarheid van bedden en operatiekamers.

Model

Van Houdenhoven biedt onder andere een model waarmee het gebruik van operatiekamers beter kan worden voorspeld. Van Houdenhoven: “De variatie in duur van een operatieve ingreep leidt er toe dat de capaciteit van een operatiekamer niet optimaal wordt benut, met als gevolg dat de kosten van de gezondheidszorg stijgen en er geplande operaties worden afgezegd.” Door het analyseren van een groot aantal operaties kan beter worden bepaald hoe lang een operatie zal duren en dus hoeveel tijd er gereserveerd moet worden.

Reageren via Facebook

Reacties