WordPress vs Joomla: wat kies je voor jouw website? /reageer

WordPress vs Joomla: wat kies je voor jouw website?

Elke ondernemer heeft een eigen website nodig. Gelukkig hoef je anno 2018 allang geen volleerd programmeur meer te zijn om deze te maken. Ondanks de opkomst van nieuwe online diensten die het maken van een website makkelijker maken, is de populairste software al jaren hetzelfde: Joomla en WordPress. Beide zijn gratis en bieden standaard enorm veel mogelijkheden, waardoor je binnen no-time een eigen website hebt. Een kind kan de was doen, dus. Maar voor je aan de slag gaat, stel je de vraag: kies je WordPress of Joomla? Argeweb zet de verschillen voor je op een rijtje.

WordPress: keuzes, keuzes

WordPress is het meest populaire content management system (CMS) ter wereld. Bijna een derde van alle websites draait momenteel op WordPress, waarmee het marktaandeel op bijna 60 procent komt. Net als Joomla is dit open source software. Dat betekent dat iedereen er gratis gebruik van mag maken en aanpassingen mag doen. Een belangrijke reden dat dit CMS zo populair is, is het gebruiksgemak bij het bouwen. Na een kort installatieproces heb je de basisfuncties van een website al voor handen. Het uiterlijk van een website kies je door een nieuw thema te installeren. Je hebt de keuze uit tienduizenden thema’s die allemaal een ander uiterlijk en andere functionaliteit bieden. Iedereen mag thema’s voor WordPress maken en deze verkopen of gratis weggeven. Dit verklaart het enorme aanbod en het verschil in prijs.

WordPress is ooit begonnen als software voor blogs. Dat zie je terug in het CMS. Het publiceren van blogposts en pagina’s is nog altijd de kernactiviteit van WordPress. Het is handig om goed na te denken over hoe jij jouw website wilt gebruiken. Als blog of als statische website? Aan de hand van je wensen kun je daarna de website uitbreiden met andere functies. Er is keuze uit duizenden plugins. Ze zijn eenvoudig te installeren en voegen direct extra functies toe aan je site. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals het tonen van mooie social media icoontjes. Ze kunnen ook grote ingrijpende veranderingen aanbrengen, zoals het toevoegen van een volledige webshop. Ook deze plugins zijn gemaakt door zowel particulieren als bedrijven en zijn in de meeste gevallen gratis, soms betaald. En mocht je eens met vragen zitten over je site, dan kun je terugvallen op een enorme community die bijna altijd antwoord heeft.

Het gemak waarmee WordPress is te gebruiken en uit te breiden, is de reden dat het zeker voor veel beginners een ideale optie is. Met een aankomende update naar WordPress 5.0, en de nieuwe teksteditor Gutenberg, geeft WordPress je meer mogelijkheden om je content in te delen en te tonen. Alleen de veeleisende gebruiker, die zijn website graag meer naar eigen hand wil aanpassen, heeft er wellicht niet genoeg aan. Daarnaast kent WordPress nog andere beperkingen. Omdat het zwaar leunt op plugins en thema’s van andere ontwikkelaars, ben je grotendeels afhankelijk van de opties die zij bieden. Toch kun je er wel vanuit gaan dat dit voor de meeste gebruikers meer dan genoeg is.

Joomla: flexibiliteit en mogelijkheden

Joomla is het op één na populairste CMS en biedt veel van de voordelen die WordPress ook heeft. Na het installeren zul je als beginnende gebruiker misschien wel een beetje overrompeld zijn door alle opties die je tegenkomt. Joomla biedt namelijk nog meer flexibiliteit dan WordPress. Zo kunnen ervaren gebruikers gebruik maken van meer mogelijkheden om hun content weer te geven en om hun site naar wens in te delen. Zeker voor iets meer complexe websites is dit een must. Dit maakt Joomla ook meer geschikt voor mensen die het een en ander weten over het bouwen van websites. Plus, blogs zijn vaak geen erg complexe websites. Wil je een blog? Maak het jezelf dan gemakkelijk en kies voor WordPress.

Een ander voordeel is dat Joomla veel opties biedt om verschillende gebruikers toe te voegen en te beheren. Als je een site hebt waar veel mensen aan moeten werken, is Joomla de beste keuze met zijn mogelijkheden om deze gebruikers de juiste functies en rechten te geven.

Net als bij WordPress kun je bij Joomla snel het uiterlijk van je site veranderen door het gebruik van één van de duizenden templates. Ook is de functionaliteit uit te breiden met extensions, net als WordPress plugins biedt.

Joomla vs Wordpress: wat kies je?

Wil je kortom een fraaie website maken waarbij de basis al goed is, dan zit je bij zowel Wordpress als Joomla goed. WordPress is het populairste CMS ter wereld en een goede keuze als gebruiksgemak hoog in het vaandel moet staan. Door de vele plugins en themes kun je eenvoudig bijna elke website samenstellen die je maar wilt, van blog tot bedrijfspagina tot webshop. Ben je echter bang dat je tegen beperkingen aanloopt? Wil je meer zaken op je website in eigen hand houden of ben je van plan een erg uitgebreide website te maken waar bijvoorbeeld veel gebruikers op moeten inloggen? Dan loont het de moeite om te kiezen voor Joomla als CMS.

Tot slot: wat heb je nodig voor Joomla en WordPress?

Voor het gebruiken van Joomla of WordPress heb je een domeinnaam en hosting nodig. Argeweb biedt speciale webhosting pakketten voor zowel Joomla als WordPress, waarbij de instellingen optimaal zijn voor de software die jij gebruikt. Zo heb je altijd de optimale prestaties en wordt je als je dat wilt geholpen met het installeren van de software. Op die manier kun je direct aan de slag met het maken van je nieuwe site.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.