Nieuws/ Wordt na Steve Balmer ook Bill Gates uit Microsoft gegooid? /reageer

door: Merien ten Houten
over: informatica, software, bedrijfsgroei, computer
op: 2 oktober 2013

Drie ontevreden aandeelhouders willen dat Bill Gates het veld ruimt bij Microsoft. Zo meldt Reuters. Bill Gates is al sinds 2000 geen directeur meer bij Microsoft, maar hij is nog wel chairman, vergelijkbaar met voorzitter van de raad van commissarissen. Daarmee is hij niet direct meer verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur, maar heeft hij wel een vinger in de pap. Zo zit hij onder meer in een commissie die betrokken is bij het aanstellen van de opvolger van Steve Balmer.

De investeerders, die samen een belang hebben in Microsoft van ongeveer 5 procent, vinden dat de rol van Gates niet meer in verhouding staat tot zijn krimpende aandelenbelang in Microsoft. De oprichter heeft nog ongeveer 4,5 procent van het bedrijf in handen. De invloed die Bill Gates nog zou hebben hindert volgens de aandeelhouders de mogelijkheid voor grote strategische veranderingen bij Microsoft.
Het aandeel Microsoft is de laatste tien jaar nauwelijks gegroeid. Terwijl concurrenten als Apple en Google een explosieve groei hebben laten zien. Vooralsnog lijkt het pleidooi van de aandeelhouders geen weerklank te vinden in de directie van Microsoft. Een bron deelde tegenover Reuters mee dat er groot respect is voor Bill Gates en het pionierswerk dat hij heeft verricht. Maar dat Bill Gates als directeur wel veel effectiever was dan als chairman. Microsoft zelf heeft nog geen reactie gegeven op de geruchten.

Reageren via Facebook

Reacties