Nieuws/ 'Yahoo wijst bod Microsoft af' /reageer

door: Ewald Smits
over: internet, concurrentie, bedrijfskunde, bedrijfsgroei, strategie
op: 11 februari 2008

De raad van bestuur van internetbedrijf Yahoo! gaat het overnamebod van Microsoft van liefst 44,6 miljard dollar afwijzen. Dat bericht The Wall Street Journal. Volgens een bron van deze zakenkrant zou de Yahoo!-top vinden dat Microsoft de waarde van de onderneming achter de zoekmachine veel te laag heeft ingeschat.

Onderwaardering

Na een reeks vergaderingen die deze week zijn gehouden heeft de raad besloten het bod van de softwaregigant af te wijzen omdat dit Yahoo ‘vreselijk onderwaardeert’. Toen Microsoft zijn bod van 31 dollar per aandeel deed was dit overigens maar liefst 62 procent meer dan de koers op de beurs. De aandelen zijn naar aanleiding van het overnamebod inmiddels flink in waarde gestegen. Het bestuur vindt ieder bod van minder dan 40 dollar per aandeel te laag. Om 40 dollar per aandeel te betalen, zou Microsoft meer dan 12 miljard dollar extra kwijt zijn.

Zonder instemming

Microsoft kan ook proberen een meerderheid van de aandelen Yahoo te verwerven zonder instemming van het bedrijf, maar het bestuur van Yahoo gokt er kennelijk op dat het softwarebedrijf dit niet zal doen. Er kleven dan ook nogal wat bezwaren aan een vijandige overname. De ingenieurs van Yahoo, in belangrijke mate verantwoordelijk voor het succes van het bedrijf, konden er weleens zeer vijandig tegenover staan. De directie van Yahoo zou de mededingingsautoriteiten ervan kunnen overtuigen dat een combinatie Microsoft/Yahoo een te grote marktpositie krijgt. Yahoo heeft ook een ‘gifpil-constructie’, waarmee een vijandige overname erg lastig kan worden gemaakt.

Strijd om adverteerders

De overname is voor Microsoft onder meer belangrijk in de strijd om adverteerders op internet, een markt waar vorig jaar al 40 miljard dollar in omging en die de komende jaren sterk zal groeien. Microsoft zegt samen met Yahoo! een vuist te kunnen maken tegen Google, dat veruit de grootste zoekmachine ter wereld is.

Eerder op Sync: Microsoft wil Yahoo voor 44,6 miljard

Reageren via Facebook

Reacties