Yahoo's Flickr rommelt met copyright /reageer

Yahoo

Dankzij Creative Commons licenties kun je aangeven wat er wel en niet met jouw werk gedaan mag worden. In tegenstelling tot ‘Alle rechten voorbehouden’ mag er dus altijd iets meer als je Creative Commons gebruikt. Zo kun je toestaan dat andere websites jouw werk mogen plaatsen zonder dan ze jou eerst toestemming hoeven te vragen, alleen wanneer jouw naam als auteur vermeld wordt (het BY attribuut uit de licentie). Ook kunnen je het werk beveiligen tegen commercieel misbruik (het NC, niet commercieel, attribuut).

Het opvallende is dat Flickr (eigenaar: Yahoo) voor alle foto’s als voorwaarde stelt dat de foto terug moet linken naar de foto-pagina van de auteurs. Zowel bij Creative Commons licenties als voor ‘Alle rechten voorbehouden’. Toch klopt dit niet, want bij ‘Alle rechten voorbehouden’ zou de auteur altijd toestemming moeten geven, zo schrijft de wet ons voor.

Toestemming?

Kijk eens naar deze nieuwe Yahoo website: http://in.ourcity.yahoo.com/ Zoals je kunt zien worden er foto’s getoond die onder ‘Alle rechten voorbehouden’ vallen. Ook worden foto’s met Creative Commons licenties getoond. Ondanks ‘Alle rechten voorbehouden’ geloof ik niet dat Yahoo eerst aan alle auteurs toestemming heeft gevraagd.

Gelukkig vond ik geen foto’s met een Creative Commons licentie die gebruik maken van de NC-vermelding. Het is raar dat Flickr ‘Alle rechten voorbehounden’ ruimer ziet dan wanneer een gebruiker Creative Commons NC/niet-commercieel gebruikt. Dat klopt niet, maar tenminste ben je er zeker van dat Yahoo niet commercieel profiteert van jouw mooie foto’s wanneer je deze licentie gebruikt.

Nieuwe methode

Het is overigens niet de eerste keer dat Yahoo iets met Flickr foto’s doet wat vragen oproept bij de gebruikers van Flickr. Zo indexeerde Yahoo voor haar Ninetendo Wii website alle foto’s van Flickr die de ‘wii’ tag hadden meegekregen, ongeacht welke vorm van copyright gebruikt werd. Het lijkt er dus op dat Yahoo via Flickr een nieuwe methode heeft gevonden om geld te verdienen.

Aan de andere kant zou je kunnen stellen dat wanneer Yahoo jouw foto’s hergebruikt dit een goeie zaak is want het kan goeie promotie wanneer Yahoo naar jouw Flickr-pagina een link maakt. Maar ik wil er wel aan toevoegen: alleen wanneer Yahoo jouw copyright respecteert en dus ‘Alle rechten voorbehouden’ en foto’s met een Creative Commons NC-licentie uitsluit. En dat is nu dus niet het geval.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Marco Raaphorst

Marco Raaphorst (www.marcoraaphorst.nl - www.cirocco.nl - www.melodiefabriek.nl) is componist en geluidsontwerper. Marco componeert en schrijft onder Creative Commons Licenties.