Nieuws/ Yoghurtjes met Activia helpen niet /14 reacties

door: Ewald Smits
over: marketing, gezondheid, voedsel
op: 18 januari 2008

Er is geen bewijs dat Activia helpt om de stoelgang te verbeteren. Sterker nog: het is niet eens goed onderzocht. Danone heeft vijf studies laten uitvoeren naar het effect van het eigen product op toiletbezoek. In geen van de studies werd de proefpersonen gevraagd of zij er vaker van moesten poepen. Dat meldt De Pers.

Voedingsdeskundige Martijn Katan las alle vijf onderzoeken. Hij vond geen bewijs voor Danones bewering dat wetenschappelijke studies aantonen dat dat het gunstige effect op de stoelgang binnen 14 dagen merkbaar is.

Met dure röntgenapparatuur onderzochten de onderzoekers het effect van de yoghurtjes op de stoelgang. Katan in De Pers: ‘Ik begrijp niet waarom de proefpersonen niet is gevraagd simpelweg bij te houden hoe vaak ze het toilet bezoeken. Dat kost niets en dan had Danone meteen geweten of Activia werkt.‘

Het enige waarop Activia misschien effect heeft, is de darmpassagetijd. Met andere woorden: verteerd voedsel beweegt sneller door de darmen. Maar, zegt Katan, dit beïnvloedt de stoelgang niet.

Reageren via Facebook