Nieuws/ YouTube wil delen met gebruikers /reageer

door: Ewald Smits
over: internet, media, software, strategie
op: 29 januari 2007

Net zoals SYNC.nl gaat de populaire Amerikaanse videosite YouTube in de nabije toekomst de inkomsten uit reclame delen met zijn bezoekers. Dat heeft Chad Hurley, een van de oprichters van YouTube, gezegd tegen de BBC. Technici werken nog aan het systeem dat binnen een paar maanden moet zijn ingevoerd.

Reclame

YouTube trekt 70 miljoen bezoekers per maand en is inmiddels voor 1,3 miljard euro eigendom van internetgigant Google. Hoewel het aantal bezoekers gigantisch is, lijkt YouTube maar nauwelijks geld te verdienen. De site is nog grotendeels reclamevrij. Daarom willen Google en YouTube sitebezoekers straks voor een filmpje een reclameboodschap laten zien.

Auteursrechten

Om claims over auteursrechten te voorkomen, geeft YouTube de makers van de filmpjes de helft van de opbrengsten. Gebruikers zetten nu massaal (eigen) filmpjes online. De maker van die filmpjes heeft bij wet het auteursrecht. YouTube vreest dat op het moment dat het aan die videootjes geld verdient, er een een bataljon advocaten klaarstaat om die inkomsten op te eisen.

Reageren via Facebook

Reacties