Ook de Blu-ray Disc voorbij /2 reacties

Ook de Blu-ray Disc voorbij

Het kan niemand ontgaan zijn: na de commercialisering van de cd in 1980 en de dvd in 1994 bevechten momenteel de Blu-ray Disc (BD) en de High Defenition dvd (HD DVD) de markt.

Vierde generatie

Blu-ray lijkt het inmiddels definitief te gaan winnen van de HD DVD. Sync berichtte er een tijdje terug al over.
Op de achtergrond zijn onderzoekers echter al druk bezig met de vierde generatie optische dataopslag. Deze schijfjes gaan in de toekomst waarschijnlijk tot 100 gigabytes aan data bevatten; zo’n vier keer zoveel als een BD.

Bits

Om die nog grotere opslagcapaciteit voor elkaar te krijgen, moeten er steeds meer bits op hetzelfde schijfje worden geperst.
De leesfouten die dat oplevert, kunnen voor een groot deel worden voorkomen door betere algoritmes voor signaalverwerking. Dat laat promovendus Li Huang van de TU/e zien in zijn onderzoek ‘Reduced-Complexity Signal Processing Techniques for Multiple-Input Multiple-Output Storage and Wireless Communication Systems’.

Complexiteit

Daarvoor wordt het uiterste gevergd van de technologie. Zo komen de bits op het plastic schijfje noodgedwongen steeds dichter op elkaar te liggen. De laser krijgt hierdoor moeite twee bits naast elkaar te onderscheiden; met meer leesfouten als gevolg.

Li Huang stelde zich als doel algoritmes te ontwikkelen waarmee deze overvolle schijfjes toch goed te lezen zijn. Daartoe werkte hij aan het concept om meerdere rijen bits (die al spiraliserend de hele schijf bedekken) tegelijk te bekijken. Zo kan de elektronica de bits in groepjes verwerken, wat de verwerking sneller en betrouwbaarder maakt.
“Ik heb op die manier de complexiteit van de dataverwerking verminderd. Daarmee wordt het snel lezen van een optische schijf met hoge datadichtheid mogelijk”, legt Huang uit.

Hoekafhankelijk

Opvallend genoeg zijn dezelfde technieken ook bruikbaar bij draadloze netwerken. Om de betrouwbaarheid en de snelheid daarvan te vergroten, maken die vaak gebruik van meerdere zenders en meerdere ontvangers. Heb je er bijvoorbeeld van elk twee, dan zijn er al vier dataverbindingen.

Huang: “Al die signalen beïnvloeden elkaar. Dat maakt het al gauw ingewikkeld om bij de ontvanger weer de juiste data uit het signaal te destilleren.” De promovendus maakte de signalen uit de zenders daarom hoekafhankelijk. Zo kon het aantal benodigde signalen flink omlaag. Daarmee verlaagde hij voor veel praktische toepassingen alweer de complexiteit. En dat leidt tot minder fouten en een hogere snelheid.

Singapore

Huang deed een deel van zijn onderzoek aan het Data Storage Institute in Singapore. Via een videoverbinding verdedigde hij zijn promotiewerk onlangs al voor zijn thuisuniversiteit, de National University of Singapore (NUS). Daarmee heeft de TU/e de afspraak dat promovendi die aan gezamenlijke projecten werken, gelijktijdig aan beide universiteiten kunnen promoveren.

Huang verdedigt zijn proefschrift op 3 maart aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

bron: TU/e

Reageren via Facebook

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer