'Zet ADHD-kinderen op dieet, niet aan de pillen' /3 reacties

Een strikt dieet kan ADHD-kinderen helpen hun gedragsproblemen te verminderen. Dat blijkt uit recent onderzoek door het ADHD-Research Centrum in samenwerking met het UMC St.Radboud.

Het bestrijden van ADHD door een leven lang pillen te slikken, is daarmee niet langer de ultieme oplossing voor deze veelvoorkomende aandoening bij kinderen.

De actualiteitenrubriek Eén Vandaag besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan het onderzoek. Boodschap: De farmaceutische industrie zal een stapje terug moeten doen nu blijkt dat ruim 75% van de kinderen door het volgen van een strikt dieet van hun ADHD-symptomen kan afkomen. Zij kunnen hun pillen voortaan laten staan.

Onbekend is nog waarom dit bij de overige 25% niet lukt. Wetenschappers hopen dat in vervolg-onderzoeken te achterhalen. De resultaten van het onderzoek zijn ook gepubliceerd in het gerenomeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Uit eerdere onderzoeken uit 2008 en 2006, weliswaar kleiner van omvang, kwamen dezelfde resultaten naar voren. Diverse tijdschriften en televisie-programma’s publiceerden al vanaf 2003 over een succesvolle dieet-methode. Terecht wordt in de uitzending van Eén Vandaag gememoreerd dat de farmaceutische industrie geen belang bij deze oplossing heeft. Maar voor de overheid ligt er natuurlijk een taak om het ADHD-dieet onder de aandacht te brengen.

Veel aandacht, geen actie

Het is vreemd dat dat, ondanks de vele aandacht ervoor in de media afgelopen jaren, nog steeds niet is gebeurd. De dieet-oplossing kan veel leed en ook veel geld besparen. Niet alleen doordat tienduizenden kinderen niet meer voor de rest van hun leven pillen hoeven te slikken, maar ook doordat zij niet meer naar speciale scholen hoeven. Dus, waar wachten we nog op?

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.