Zeven op tien Nederlanders leggen verantwoordelijkheid energietransitie bij bedrijfsleven /reageer

Zeven op tien Nederlanders leggen verantwoordelijkheid energietransitie bij bedrijfsleven
  • door: Redactie Sync
    over: energie, duurzaam, consumenten
    op: 30 juli 2021
  • Bedrijven volgens 68 procent Nederlanders financieel verantwoordelijk voor energietransitie.

  • Gros wil niet bijdragen aan verduurzaming via inkomstenbelasting of salaris.

Maar liefst 68 procent van de Nederlanders stelt dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de energietransitie. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zelfstroom onder 1.041 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Dit standpunt lijkt op te houden bij de eigen portemonnee. Zo wil het gros van de werkende Nederlanders niet zelf financieel bijdragen aan verduurzaming van het bedrijfsleven via inkomstenbelasting (84 procent) of salaris (91 procent).

Hoewel Nederlanders nauwelijks bereid zijn om zelf salaris in te leveren of meer inkomstenbelasting te betalen, vindt 78 procent van hen dat de overheid niet-duurzame bedrijven meer moet belasten. Opvallend genoeg leggen hoogopgeleiden meer de financiële verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven (84 procent) dan praktisch opgeleide respondenten (74 procent). “Zolang burgers, bedrijven en overheden naar elkaar blijven vingerwijzen, staat de energietransitie stil”, zegt Roy Schellekens, product- en propositiemanager bij Zelfstroom. “Pas wanneer iedereen naar zichzelf kijkt en een bescheiden bijdrage levert, gaan we met z’n allen vooruit. Dit is ook een stuk effectiever.”

Duurzaam werkgeverschap

Behalve dat het verduurzamen van het bedrijfsleven positief is voor de energietransitie, draagt het ook bij aan goed werkgeverschap. Zo blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 37 procent van de Nederlanders liever werkt voor een organisatie die zich meer met duurzaamheid bezighoudt dan hun huidige werkgever. Deze opvatting kan voor nogal wat banenwisselingen zorgen: driekwart van de ondervraagden vindt dat het Nederlandse bedrijfsleven onvoldoende aandacht besteedt aan verduurzaming. Schellekens: “Omdat mensen duurzaamheid steeds belangrijker vinden, kun je als werkgever hiervan profiteren. Probeer werknemers dus zoveel mogelijk te betrekken bij plannen rondom MVO. Zo sla je twee vliegen in één klap: beter voor de wereld én je personeel.”

Energiebedrijf Zelfstroom

Zelfstroom is marktleider op het gebied van lease en verhuur van zonnepanelen in Nederland. Sinds 2014 groeide het bedrijf van 4 naar 200 werknemers. Zelfstroom heeft een ideële missie: de energietransitie versnellen en de aarde schoner doorgeven. Het duurzame energiebedrijf gelooft dat iedereen zonder investeringen moet kunnen overstappen op zonne-energie en heeft hierom sinds de oprichting meer dan 19.000 huishoudens voorzien van ruim 225.000 zonnepanelen. De Bossche organisatie is sinds 2018 officieel B Corp gecertificeerd omdat het een bijzondere impact heeft op milieu, transparantie en corporate governance.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.