Zoeken naar de hoofdpijnpil met hulp van DNA-studie
/1 reactie
-
door: Saskia Buitelaar over: biologie, geneeskunde, biotech, genetica, medisch op: 23 januari 2009 Kwaliteit leven migrainepatiënt blijkt lager te zijn.
LUMC zoekt migrainepatiënten voor grootschalig onderzoek.
Stress veroorzaakt geen migraine, bleek onlangs uit promotieonderzoek van neuroloog Guus Schoonman in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Maar wat wel? Welke genen spelen een rol en met welk medicijn is migraine te voorkomen? Als partner in een grote internationale studie zoekt het LUMC – Nederlands migrainecentrum – naar antwoorden.
Informatie van duizenden patiënten is nodig om de complexe hersenaandoening te ontrafelen. Het LUMC ontwikkelde daarom speciaal voor de studie een computerprogramma waarmee mensen die migraine hebben (of dat vermoeden) zich op lumc.nl/hoofdpijn kunnen aanmelden. Meer dan duizend mensen hebben dat inmiddels gedaan.
Anderhalf miljoen
Door middel van korte vragenlijsten kan het programma de eerste screening van patiënten verrichten. Wie voor het onderzoek in aanmerking komt, kan bij de eigen huisarts bloed laten prikken voor DNA-onderzoek. Neuroloog dr. Gisela Terwindt die het onderzoek begeleidt, noemt het een baanbrekende methode. ‘Op deze manier kunnen snel de gegevens van veel patiënten worden verzameld.’ In Nederland lijden 1,5 miljoen mensen aan migraine.
Het project, LUMINA gedoopt (naar het Leiden University medical centre Migraine Neuro-Analysis program) bestaat uit twee elkaar aanvullende studies. Een erfelijkheidsonderzoek naar de factoren die de prikkeldrempel verlagen om een migraine-aanval te krijgen. En biochemisch onderzoek naar wat in de hersenen gebeurt bij een migraineaanval.