Nieuws/ Zoekmachine speurt gestolen afbeeldingen op /reageer

door: Cindy Curré
over: internet, eigendomsrecht, software
op: 20 augustus 2008

Een nieuwe zoekmachine voor afbeeldingen kan fotografen en andere visuele kunstenaars helpen bij het opsporen van hun werk op internet. Maar TinEye kent ook andere toepassingen.

Honderden miljoenen afbeeldingen

Met TinEye kan iedereen gericht zoeken naar een bepaalde afbeelding op internet in plaats van naar een woord of woorden. Gebruikers kunnen een afbeelding uploaden, waarna de zoekmachine het internet afspeurt op zoek naar de afbeelding. Volgens TinEye kunnen ook verkleinde, samengestelde of op een andere manier digitaal aangepaste beelden gevonden worden.

De TinEye zoekmachine, momenteel beschikbaar als beta-versie, werd ontwikkeld door het Canadese bedrijf Idée. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf inmiddels enkele honderden miljoenen afbeeldingen opgenomen in haar afbeeldingen-index. Per maand komen daar honderden miljoenen bij.

Leila Boujnane, CEO van TinEye, geeft aan dat TinEye doet voor afbeeldingen wat Google doet voor tekst. “Wij worden niet beperkt door toegekende woorden aan afbeeldingen of woorden die bij een afbeelding in de buurt staan. We kunnen mensen vertellen waar en hoe hun afbeeldingen worden gebruikt.”

Ook low-res

Kwaliteit van de ingevoerde afbeelding beïnvloedt het zoekresultaat niet, volgens TinEye. Ook een preview-image of een low-res afbeelding werkt goed. Zelfs een amateurfoto gemaakt van de Mona Lisa met een digitale camera levert volgens TinEye een beeld op dat de zoekmachine herkent en dat gebruikt kan worden om te worden doorverwezen naar bijvoorbeeld de Wikipedia-pagina over de Mona Lisa.

Maar niet alleen kunstenaars kunnen TinEye nuttig gebruiken op zoek naar misbruik of gebruik van hun werk. Wetenschappers zouden ermee op zoek kunnen gaan naar rechthebbenden van materiaal, en particulieren kunnen er bijvoorbeeld mee zoeken naar een onbekende op een oude foto.

Nederlands idee?

Overigens is het idee achter TinEye niet nieuw. Zo ontwikkelde de Nijmeegse onderzoeker Egon van den Broek in 2005 ook al een zoekmachine voor afbeeldingen. Het systeem werd ontwikkeld aan het Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie (NICI), een onderzoeksinstituut verbonden aan de Radboud Universiteit.

Bron: PC Pro

Reageren via Facebook

Reacties