Nieuws/ Nieuwe zoekmachine vindt melodieën /reageer

door: Jeroen Wijering
over: internet, informatica, software
op: 12 februari 2007

Informaticus Rainer Typke heeft een methode ontwikkeld waarmee genoteerde muziek kan worden gezocht op internet die lijkt op de melodie die de computergebruiker zingt of speelt.
Met de ontwikkelde methode is het mogelijk om binnen enkele minuten de componist van 18.000 anonieme stukken te identificeren - een zoektocht die zonder deze methode een jaar zou duren. Typke promoveert op maandag 19 februari 2007 aan de Universiteit Utrecht.

Met de huidige internetzoekmachines wordt muziek vooral op basis van titel of artiestnaam gevonden. Het was niet mogelijk om aan de hand van een melodie te zoeken. Typke heeft onderzocht hoe computers kunnen berekenen in hoeverre melodieën op elkaar lijken. Zo kunnen MIDI-bestanden en gecodeerde bladmuziek gevonden worden op basis van muzikale inhoud.

Melodieën vergelijken

De ontwikkelde methode werkt als volgt: van een melodie wordt elke muzieknoot omgezet in een tweedimensionale punt met een gewicht dat de belangrijkheid van de noot aangeeft. Hoe belangrijker de noot in een melodie is, hoe groter het gewicht (zie de illustratie). Vervolgens wordt een vergelijking gemaakt tussen de puntenverzameling van de onbekende melodie en die van de bekende muziekstukken in de database.

Methode getest

Het zoeksysteem van Typke is getest op een collectie van bijna 500.000 korte muziekfragmenten die opgenomen zijn in een muziekcatalogus. Tijdens de internationale competitie voor muziekretrieval, MIREX, is aangetoond dat de ontwikkelde methode goed werkt. Typke won de eerste prijs in de categorie ‘vergelijken van genoteerde melodieën’.

Neuriën werkt ook

Met de door Typke ontwikkelde zoekmethode is een groot aantal MIDI-bestanden op internet geïndexeerd, zodat het mogelijk is deze efficiënt te doorzoeken. Doordat de vergelijkingsmethode bestand is tegen variaties in tempo en toonhoogte, kunnen gebruikers hun zoekvraag ook neuriën of fluiten (Query-by-Humming).

Reageren via Facebook

Reacties