Zoekmachine Wolfram Alpha: het intelligente zoeken? /3 reacties

Zoekmachine Wolfram Alpha: het intelligente zoeken?

De nieuwste belofte in het land van de zoekmachines doet alles radicaal anders, zegt de uitvinder en naamgever ervan, Stephen Wolfram. Om te beginnen zoekt zijn Wolfram Alpha niet simpel in een database, maar berekent een antwoord op een zoekvraag. Hiervoor maakt het gebruik van wiskundige modellen.

Huidige zoekmachines zoeken alleen naar tekstfragmenten die mogelijk relevant zijn voor de zoekvraag. De zoekvraag wordt niet echt begrepen door de software, en er is al evenmin begrip van de onderliggende structuur van de doorzochte kennis. Deze aanpak zorgt ervoor dat een googler - bijvoorbeeld - in principe alleen kan zoeken naar antwoorden op vragen die al eerder zijn gesteld. Het stellen van nieuwe vragen levert zelden iets vruchtbaars op. Dat was voor wiskundige Wolfram reden om met een eigen zoekmachine te komen; een zoekmachine die menselijke kennis en taal werkelijk begrijpt.

Wolfram Alpha wordt in mei dit jaar gelanceerd

Maar wat heeft een gebruiker aan de intelligente zoekmachine? In plaats van het doorzoeken van informele kennis, feiten en meningen die zijn vastgelegd in allerhande tekstfragmenten, kan hij met Wolfram Alpha juist zoeken naar formele kennis, feiten afkomstig uit (wetenschappelijke-) modellen. Hij kan dit op een eenvoudige manier doen, Wolfram Alpha kan overweg met zoekvragen die in normale menselijke taal worden gesteld. Vragen als: “Waar ligt Amsterdam?”, “Hoeveel protonen bevat een waterstofatoom?” en “Wat was de gemiddelde regenval in Amsterdam in de periode van 2005 tot 2008?”.

Koken

Wolfram Alpha is een zoekmachine die meer doet dan het toepassen van heuristiek om bij een zoekvraag de relevante pagina’s te vinden. Het heeft een breed scala aan ingebouwde modellen uit allerhande kennisdomeinen. Denk hierbij niet alleen aan wetenschappelijke modellen uit bijvoorbeeld de natuurkunde of sociologie, maar ook aan modellen over zaken als reizen, koken en muziek. Deze modellen zijn expliciet gedefinieerd als algoritmen, zodat er letterlijk gerekend kan worden met de onderliggende data. Dit is fundamenteel anders dan de huidige zoekmachines. Het antwoord op de zoekvraag wordt “berekend”, er wordt dus niet gezocht naar documenten die mogelijk relevant zijn.

Wie is Stephen Wolfram?

Stephen Wolfram is een natuurkundige, wiskundige en handige zakenman. Hij is bekend van zijn werk in de theoretische deeltjesfysica en de computerwiskunde. Zijn bedrijf, Wolfram Research, is bekend van het softwarepakket Mathematica, een uitgebreid softwarepakket voor computerwiskunde.

Rondklikken

Wolframs nieuwe zoekmachine kan meer dan alleen het berekenen van antwoorden op vragen: de ingebouwde modellen zijn ook te verkennen door de gebruiker. Door wat rond te klikken krijgt deze een goed beeld van de relaties tussen de feiten en de data. Op deze manier kan hij als het ware spelen met de parameters van het model en zo op een toegankelijke manier nieuwe ideeën op doen. Wolfram Alpha is de eerste zoekmachine die op deze manier inzicht tracht te geven in de enorme schat aan kennis die de wereld rijk is.

De manier waarop we het internet gebruiken om kennis te vergaren, staat op het punt te veranderen, hoopt Wolfram. Zijn Wolfram Alpha wordt in mei dit jaar gelanceerd. De website van de zoekmachine lijkt op de functione eenvoud van Google, toch is het geen concurrent en vormen beide systemen door hun andere insteek geen bedreiging voor elkaar. Voor het zoeken naar een nieuwe auto of een specifiek artikel, zullen de gebruikers nog steeds zijn aangewezen op een traditionele zoekmachine.

Reageren via Facebook

Over Remco Blewanus

Remco Blewanus studeert Computer Science and Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven. Met een brede interesse in wetenschap, techniek en innovatie schrijft hij artikelen en opiniërende stukken, al dan niet in verband met zijn studie.