Nieuws/ Zoenen? Pure strategie! /reageer

door: Kevin Konings
over: biologie, psychologie, consumenten
op: 17 september 2007

Er is een bewezen verschil tussen hoe mannen een zoen gebruiken en hoe vrouwen dat doen. ‘Gebruiken’ klinkt misschien een beetje raar, functioneler ook dan de romantiek die wij er graag in zien. Maar het is dus wel degelijk gebruiken. Dit geldt voor beide seksen, man en vrouw.

Vrouwen gebruiken de zoen in eerste instantie om hun partner te testen. Mocht de man voor deze test slagen en er ontstaat een relatie, dan gebruikt de vrouw de zoen om de status van de relatie te monitoren en om de intimiteit in de relatie te behouden.

Middel

Mannen zien het allemaal wat directer, een zoen is een middel om tot seks te komen. Dit schrijft het Amerkaanse wetenschapsblad Evolutionary Psychology in elk geval, naar aanleiding van een onderzoek van de State University of New York onder duizend studenten.

Dit onderzoek zegt ook dat mannen eerder bereid zijn tot seks zonder eerst te zoenen. Terwijl dit voor vrouwen eigenlijk echt not done is. En man is sowieso eerder bereid tot seks, waarbij komt dat hij ook minder waarde hechten aan haar aantrekkelijkheid. Wat de man al helemaal niets uitmaakt, is of de vrouw goed kan zoenen.

Belang van de zoen

Bij de vrouw is dat wel anders. Mannen gebruiken de zoen meer voor de korte termijn, vrouwen juist voor de lange. Daarbij komt dat mannen de zoen dus gebruiken om tot seks te komen, wat ervoor zorgt dat zij later in hun relatie steeds minder het nut inzien van de zoen.
Vrouwen daarentegen gaan de zoen tijdens de relatie steeds belangrijker vinden. Dit is omdat ze er hun relatie mee testen, aldus de onderzoekers.
Er is ook een verschil in stijl te zien. Mannen houden van tongzoenen.

Uiteindelijk blijft de vraag waar het verschil tussen mannen en vrouwen vandaan komt. Volgens de evolutiepsycholoog is het antwoord eenvoudig: een vrouw moet wat meer testen en wat voorzichtiger zijn omdat voor haar de gevolgen uiteindelijk groter zijn.

Reageren via Facebook

Reacties