Zoet water zit onder de zee /2 reacties

Waarom de Herman Wijffels Innovatieprijs?

Omdat de Herman Wijffels Innovatieprijs een prijs is voor innovatieve vindingen die ten goede komen aan een duurzame toekomst. En het maatschappelijk verantwoord ondernemen-aspect is in dit project wel duidelijk.

Vorig jaar had Van Opstal al van de prijs gehoord, maar hij was er nog niet klaar voor, zijn businessplan was nog niet duidelijk genoeg. Ondertussen voelt hij zich een stuk zekerder. “En deze prijs heeft veel bekendheid, hij valt wel op”, vindt hij. Van Opstal weet dat het hem goede contacten kan opleveren, met financiers bijvoorbeeld. “Maar het is ook heel leerzaam. De hele selectieprocedure lijkt een beetje op een audit. Vooral als je alleen werkt, is die blik vanuit hun perspectief op jouw bedrijf heel interessant.”

Herman Wijffels Innovatieprijs?

In 1999 werd het Herman Wijffels Fonds opgericht. Het fonds is vernoemd naar Herman Wijffels, die datzelfde jaar afscheid nam als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland.

De Herman Wijffels Innovatieprijs werd in het leven geroepen “als stimuleringsprijs voor ondernemende mensen die initiatief nemen waar ze niet alleen zelf beter van worden, maar waar ook de maatschappij iets aan heeft.” Er zijn vier geldprijzen: hoofdprijs van 50.000 euro, tweede prijs van 37.500 euro, derde prijs van 25.000 euro en aanmoedigingsprijs van 10.000 euro voor ondernemers in de leeftijd tot 30. De prijs wordt 10 oktober tijdens de Holland Innovation in de Utrechtse Jaarbeurs uitgereikt.

Wat als hij de prijs wint?

Er zijn twee manieren om erachter te komen of ergens zoet water onder de grond zit, onshore of offshore. Een gat in de grond boren en kijken wat eruit komt, dat is een manier. Dat kost veel geld, en nog meer als dat in de zeebodem gebeurt.

De tweede manier, die Van Opstals voorkeur heeft: je gebruikt een exploratieapparaat dat met elektro-magnetisme meet of water zoet of zout is (zout water geleidt goed en zoet water niet). Het ontwikkelen van een dergelijk exploratieapparaat kost veel geld. Als Van Opstal de prijs wint, wil hij het geld daarin investeren.

Wat als hij die niet wint?

“Ik reken niet echt op het winnen van de prijs”, zegt Van Opstal. Maar de contacten die hij al heeft opgedaan en nog hoopt op te doen door de Innovatieprijs, zijn interessant genoeg om de hele onderneming de moeite waard te maken. Ook de erkenning dat hij met iets waardevols bezig is is belangrijk, merkt hij.

Toekomstplannen?

De geoloog richt zich op drie doelen in de toekomst. Hij wil de exploratiecapaciteiten van Sea Spring Water uitbreiden. Daarnaast wil hij zijn bedrijf ontwikkelen met nieuwe klanten in andere landen. En ten derde wil hij in de nabije toekomst partnerships sluiten met bedrijven die goed aansluiten bij Sea Spring Water, ook voor de financiering. “Het alternatief is banken of pure financiers in de arm te nemen.” Maar Van Opstal werkt liever samen met partners.

Reageren via Facebook

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer