Zonne-energie: Europa werkt eraan, Oostenrijk voorop /reageer

Virtuele beurs

beeld: Austria Solar/ZweiFH HitzendorfVerder organiseert Oostenrijk vele deelprojecten over zonne-energie en zijn er diverse professionele publicaties. Een daarvan is een wandeling door de eerste virtuele Beurs voor bouwen, energie en sanering.
Met de campagne hoopt Oostenrijk een breder publiek te bereiken. Ook voor kinderen is er een speciale zonne-site.

Resultaten

Uit de informatie blijkt dat Oostenrijk, toch niet bepaald een ‘zonneland’ bij uitstek, in Europa qua technologie op het gebied van zonne-energie voorop loopt. Sinds 2003 lopen er diverse projecten op dit gebied, zowel landelijk als regionaal.

Zo zijn inmiddels 15 procent van alle eengezinswoningen in Oostenrijk met zonne-thermische voorzieningen (zonnepanelen en warmwateropslag) uitgerust. In de toeristenindustrie ligt dit op 10 procent. De hoogbouw ligt met een gebruik van slechts 2 procent zonne-energie een stuk achter.

Bij een van de recentste projecten in de provincie Kärnten kunnen burgers via een prijsvraag een pelletketel winnen. Hierbij wordt zonne-energie gecombineerd met biomassa, wat door de stijgende olieprijs steeds interessanter wordt.

Verder komen voor burgers de kosten van zonne-energie zelfs aanzienlijk lager te liggen door subsidiemaatregelen van de overheid.

Zonne-koeling

Zonne-energie wordt in toenemende mate gebruikt voor koeling. Dat deze toepassing niet nieuw is, blijkt uit het feit dat al in het midden van de negentiende eeuw proeven werden genomen met het koelen door middel van zonne-energie.

beeld: Cabinet Magazine issue 6Een verbeterde versie van de door Augustin Mouchot ontworpen en in 1866 in bedrijf genomen ‘zonnedampmachine’ was bijvoorbeeld te zien op de wereldtentoonstelling in 1878 te Parijs. Met het apparaat werd bijvoorbeeld een drukpers aangedreven.

Toen hij deze damp in een ijsmachine liet stromen, ontstond het eerste ijsblok ooit door zonne-energie gemaakt.

Koelkastprincipe

Afrika

Nog een leuk initiatief op het gebied van zonne-energie is wat Free Energy Foundation en Solar Now in Afrika doen. Filmpje.
Nog meer video’s over wat zonne-energie vermag op deze site.

Tegenwoordig worden in Duitsland en Spanje openbare gebouwen en bedrijven uitgerust met koelinstalaties op basis van zonne-energie. Een van de hiervoor gebruikte methodes is een gesloten systeem, gebaseerd op het aloude koelkastprincipe.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.