Zonne-energie komt - lokaal - van de grond /2 reacties

Zonne-energie komt - lokaal - van de grond

Het Nederlandse bedrijf Ubbink Solar Modules, producent van zonnepanelen en systemen en onderdeel van het Duitse Centrosolar Group AG, gaat in Doesburg fors uitbreiden. In het kielzog hiervan groeit producent van zonnecellen Solland Solar mee.

Arbeidsplaatsen

Om de steeds grotere vraag naar zonnepanelen en systemen voldoende af te kunnen dekken, gaat de Centrosolar Group, met hoofdkantoor in München, zijn vestigingen in Wismar (Duitsland) en Doesburg fors uitbreiden. Dit betekent dat er aan de huidige productielijn twee worden toegevoegd. Het aantal arbeidsplaatsen zal hierdoor vanaf mei 2008 oplopen van 28 naar 86. Investering: 2 miljoen euro.
Het is de bedoeling dat de productie in 2009 en 2010 verder uitgebouwd wordt.

Panelen

Uit diverse andere publicaties blijkt ook dat zonne-energie in zijn geheel en de zonnepanelenindustrie in het bijzonder met name in Duitsland aan een grote opmars bezig zijn. Als gevolg hiervan nemen ook de investeringen in deze industrietak in andere Europese landen zoals België, Frankrijk, Italië en Spanje inmiddels fors toe.

Nederland

Deze stormachtige ontwikkeling in deze vrij nieuwe, schone industrietak leek tot voor kort vrijwel aan Nederland voor bij te gaan. Ook de landelijke media hielpen niet echt mee. Maar daar lijkt verandering in te komen, al zijn het wel met name de regio’s die hiervoor zorgen.

De Nederlandse dochteronderneming Ubbink Solar Modules - Nederlands enige fabrikant van zonnepanelen - is bezig haar productie te verdubbelen. Binnen enkele maanden is moet de productie van zonnepanelen en systemen zelfs verviervoudigd worden. Dit betekent een jaarproductie van 160.000 zonnepanelen, waarmee de omzet dit jaar groeit naar van 21 naar 75 miljoen euro.

Zonnecellen

Omdat de Centrosolar Group en Ubbink Solar Modules zelf geen zonnecellen produceren, worden deze deels in Duitsland afgenomen maar ook bij het Nederlands-Duitse Solland Solar. Solland Solar heeft vestigingen in Heerlen en Aken en was in november vorig jaar winnaar van de FD Gazellen Award 2007 (pdf). De prijs wordt uitgereikt aan het snelst groeiende bedrijf in Nederland en Solland Solar was hiermee de eerste van 418 ondernemingen, met over de periode van 2004-2006 een omzetgroei van 3189 procent.

Door de sterk stijgende vraag naar zonne-energieproducten, is de verwachting dat de omzet zal oplopen naar 200 miljoen in 2008

Door de sterk stijgende vraag naar zonne-energieproducten, is de verwachting dat de omzet van 2007, 80 miljoen euro, zal oplopen naar 200 miljoen in 2008.
Door deze enorme groei gaat het bedrijf zijn productie verder uitbreiden met in het voorjaar van 2008 een nieuwe productiehal. Er is al ruimte gereserveerd voor twee volgende productiehallen (pdf)

De Gemeente Heerlen is blij met deze explosieve ontwikkelingen, want naar verwachting zal het aantal arbeidsplaatsen in 2008 oplopen naar zo’n vierhonderd.