Zonne-energie wordt goedkoper, nu echt /4 reacties

Zonne-energie wordt goedkoper, nu echt

Stroom uit eigen zonnepanelen op het dak zal in grote delen van de wereld binnen een tot twee jaar goedkoper zijn dan uit het stopcontact. Dat voorspellen de Amerikaanse analisten Vishal Shah (Barclays Capital) en Jigar Shah (Carbon War Room).

Door verdere kostenverlaging is het bereiken van deze zogeheten grid-parity – de heilige graal op zonne-energiegebied – eind dit jaar of volgend jaar al mogelijk. Zonne-energie zal dieselgeneratoren overal ter wereld vervangen en olie- en gasgestookte centrales qua prijs overtroeven.

Jigar Shah zet zich in voor duurzame energie en duurzame oplossingen die de uitstoot van CO2 moeten terugdringen en de daarmee gepaard gaande klimaatveranderingen en andere bedreigingen voor de mensheid. In 2003 richtte hij SunEdison op, een revolutionair bedrijf dat zonne-energie als een dienst verkocht, iets wat later uitgroeide tot een miljardenindustrie. Volgens hem groeit de zonne-energiemarkt sneller dan menigeen kan voorspellen en worden niet alleen de zonnepanelen, maar ook alle bijbehorende installaties en technieken steeds goedkoper.

Hij ziet nieuwe opkomende markten in India, Zuid-Afrika, Turkije, Thailand, Australië en de Filippijnen. In de Amerikaanse staat Californië, in Italië en in andere landen met hoge stroomprijzen en relatief veel zon is zonne-energie van het eigen dak nu al goedkoper dan stroom uit het elektriciteitsnet. “Ik verwacht dat in 2013 zonne-energie goedkoper is dan 20 procent van alle elektriciteit die in de wereld wordt verkocht. Dat is een gigantische markt”, stelt Jigar Shah.

Beste subsidiebeleid?

Vishal Shah –momenteel directeur van de cleantech sector van Barclays Capital en in 2009 en 2010 uitgeroepen tot de nummer 1 analist in de alternatieve energiesector – ziet de grid-parity al eind dit jaar of anders volgend jaar bereikt worden. “In Europa hebben we dat punt al bijna bereikt. Eerst zien we zonne-energie elektriciteit uit olie- en gasgestookte centrales verdringen. Daarna zal zonne-energie overal ter wereld dieselgeneratoren gaan vervangen”, verwacht hij.

Beiden verwachten een enorme groei van de zonne-energiemarkt. “Alle analisten waren de afgelopen vijf jaar te voorzichtig in hun voorspellingen”, stelt Vishal Shah. Kwam er het afgelopen jaar wereldwijd 15 Gigawatt bij, in 2011 verwacht hij een groei van 21 Gigawatt.

De Verenigde Staten zal de komende jaren Duitsland als grootste groeier passeren. “De VS zijn een slapende reus geweest. De komende drie jaar zal die markt elk jaar verdubbelen”, verwacht Jigar Shah. Volgens Vishal Shah heeft de VS het beste subsidiebeleid en zullen de kosten van zonnepanelen er dalen tot zelfs 1 dollar per Wattpiek vermogen. Met China als voornaamste producent van zonnepanelen zou Europa zich moeten toeleggen op het ontwikkelen van productie installaties, dienstverlening en het installeren van panelen.

Beide sprekers lichten hun toekomstvisie toe tijdens de Nederlandse conferentie The Solar Future III, 21 april in het Mediaplaza-complex in Utrecht.

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.