Nieuws/ Zonnecrème bleekt en verzwakt koraal wereldwijd /1 reactie

door: Renée Kneppers
over: biologie, milieu, consumenten
op: 30 mei 2008

Het koraal in zeeën en oceanen had al te lijden onder de globale opwarming en de toeristen die hun handen niet thuis kunnen houden, nu hebben Italiaanse onderzoekers nog een boosdoener gevonden: zonnecrème.

Stress

Koraal bestaat uit minuscule diertjes die in kolonies samenleven en hun hele leven lang een soort buitenskelet opbouwen. Hun prachtige kleuren danken ze aan eencellige algen met wie ze in symbiose leven: de zoöxanthellen zorgen voor het voedsel van de koraaldiertjes.

Wat we al wisten, is dat de algen verwijderd worden door de koraaldiertjes als deze stress ondervinden, waarna de beestjes wegkwijnen en het koraal verbleekt. De opwarming en de verzuring van het water worden vaak genoemd als stressfactoren.

10 microliter

Onderzoekers van de Universita Politecnica delle Marche in Ancona (Italië) hebben een andere reden ontdekt voor de ziekelijke toestand van de koraaldiertjes: restjes zonnecrème in het water. Het team heeft de gevolgen onderzocht van verschillende soorten crème op drie koraalsoorten in Mexico, Indonesië, Thailand en Egypte.

De proeven wezen uit dat zelfs een minimale blootstelling van 10 microliter (dat is een honderdste van een milliliter) crème op een liter zeewater het desastreuze gevolg had dat de algen losgelaten werden. Dit gebeurde binnen 18 tot 48 uur en eindigde in een totale verbleking van het koraal in vier dagen.

Virussen

Verder bleek uit de analyse van het zeewater dat er vijftien keer zoveel virussen in voorkwamen als normaal. Het kan dus zijn dat de zonnecrème de gezondheid van de koraaldiertjes beïnvloedt door infecties te veroorzaken.

Geschat wordt dat de 78 miljoen(!) toeristen die ieder jaar in de buurt van de tropische koraalriffen rondzwemmen, 4000 tot 6000(!) ton zonnecrème in het water achterlaten.

bron: Nouvel Obs.com

Reageren via Facebook