Zorgondernemer geneest zieke ziekenhuizen /reageer

Zorgondernemer geneest zieke ziekenhuizen

De Inspectie van de Gezondheidszorg is tevreden over de voortgang van het Lelystadse ziekenhuis MC Zuiderzee (de vroegere IJsselmeerziekenhuizen). Sinds de overname door zorgondernemer Loek Winter is er “een wereld van verschil” merkbaar. Na de oprichting van allerlei diagnostische centra in Nederland, probeert Winter nu te bewijzen dat ook een ziekenhuis efficienter kan.

Winter: “Stel je voelt een knobbeltje in je borst. Dan wil je graag zo snel mogelijk weten of dat kwaad kan. In het AMC moet je 4 weken wachten op een mammografie die 180 euro kost. In mijn diagnostisch centrum in Amsterdam kun je dezelfde dag terecht, krijg je meteen de uitslag en is de kostprijs 24 euro.”

Illegaal

Loek Winter begon zijn carriere als radioloog. De wachtlijsten en trage doorstroming stuitten hem tegen de borst. Onwil bij de zittende radiologen doet Winter besluiten om voor zichzelf te beginnen. Na 10 jaar voorbereiding richt hij in 1994 illegaal het eerste diagnostische centrum op. Inmiddels heeft Winter verschillende centra door het hele land. Maar eigenlijk wil hij bewijzen dat ook ziekenhuizen efficienter kunnen.

Die kans doet zich voor in 2008 wanneer de IJsselmeerziekenhuizen failliet dreigen te gaan. Zelf investeert hij 5 miljoen euro in een reddingsplan, andere partijen leggen nog eens 40 miljoen bij.

Winter: “Het ziekenhuis verloor jaarlijks 10 miljoen euro en bungelde steevast onderaan de lijsten van Elsevier en het AD. Het is heel goed mogelijk dat het niet gaat lukken om de IJsselmeerziekenhuizen te redden. Misschien is het ziekenhuis te lang te ziek geweest. Hoeveel zorg je er ook in steekt, de patient overlijdt dan alsnog.”