Zout en eieren voor een goede gezondheid
/18 reacties
-
door: Xenia Bakker over: gezondheid, psychologie op: 15 december 2009 ME, chronische vermoeidheid, brandend maagzuur en stress, allemaal een gevolg van lage bloeddruk.
Het lichaam heeft zout en cholesterol nodig om te herstellen.
Langdurige hoge bloeddruk is ongezond en kan leiden tot hartaanvallen met dodelijke afloop. Lage bloeddruk is minder opvallend, maar verpest toch het leven langdurig. Hoge bloeddruk krijgt reclames, medicijnen en veel aandacht. Lage bloeddruk leidt meestal tot een goedkeurende knik van de dokter. Ten onrechte, vindt Xenia Bakker.
Check ook:
Stevia, het alternatief voor ziekmakend suiker
Het gif-ABC, wat zit er in je eten?
Brood met de helft minder zout wordt gewoon gegeten
Met de juiste bloeddruk doet je lichaam wat het moet doen. Als je plotseling opstaat of een stuk rent herstelt een gezond lichaam zich snel. Een te lage bloeddruk merk je aan zwarte vlekken voor je ogen bij het opstaan of doordat je duizelig wordt. Verder merk je er niet veel van. Want de effecten zijn op celniveau en die merk je pas als je chronisch
ziek wordt, niet meer tegen stress kan of opvallend vaak moe bent.
Lage bloeddruk merk je vooral bij de huisarts, als je bloeddruk wordt opgemeten. “Mooi laag”, zegt de dokter als hij 90/60 afleest op de bloeddrukmeter terwijl jij als een vaatdoekje in de stoel hangt. Stel de volgende keer de vraag: “Maar is het een optimale bloeddruk, dokter?” Nee. 90/60 is geen optimale bloeddruk. 120/80 is optimaal, grof gezegd. Net zoals grof gezegd 100 km/u de optimale verkeerssnelheid is op de snelweg. Soms wat meer, soms wat minder. Maar 160 km/u zeker te hoog en 10 km/u zeker te laag. Zo is een bloeddruk van 180/120 is zeker te hoog en 90/60 is zeker te laag.
Aan- en afvoer
Het hart pompt het bloed door onze aderen. Bloeddruk stuwt het bloed van de kleinste adertjes tot diep in al het vlees en de organen. Daar kunnen, door het drukverschil binnen en buiten lichaamscellen, voedingsstoffen met de cel worden uitgewisseld. Mineralen en vitaminen erin, afvalstoffen eruit.
De afvalstoffen sijpelen vervolgens het weefsel uit en komen in het lymfesysteem, het tweede vaatstelsel in ons lichaam. Het lymfesysteem heeft geen hart dat de vloeistof rondpompt, het spoelt rond omdat we ons bewegen en –vooral- als we ons uitrekken. Een wandeling maken en je eens lekker uitrekken en gapen zijn dan ook gezond voor een mens.
Het lymfesysteem zit vol met controlepunten, de lymfeknopen, waar de lymfevloeistof wordt gechecked op bacteriën, virussen en andere indringers. De lymfe bestaat uit witte bloedlichaampjes waaronder B-lymfocyten en T-cellen die indringers herkennen en ‘opeten’. De lymfevloeistof, vol met witte bloedlichaampjes en onschadelijk gemaakte afvalstoffen, wordt ter hoogte van de sleutelbeenderen in het bloed gestort en wordt vandaar verder vervoerd. De witte bloedlichaampjes gaan rond het lichaam om hun taken te doen. Het afval gaat naar de nieren om uitgeplast te worden.
Met een te lage bloeddruk komt het bloed met zijn voedingsstoffen niet diep genoeg in de haarvaatjes van onze weefsels. De cellen krijgen zo niet de stoffen die ze nodig hebben. Bovendien kunnen ze hun afvalstoffen niet kwijt omdat er geen druk is om die weg te voeren, naar het lymfesysteem toe. Dit vervuilt ons lichaam. Lichaamscellen die tekorten hebben terwijl hun afval zich opstapelt kunnen niet goed functioneren en bezorgen het lichaam stress.