Zout en eieren voor een goede gezondheid /18 reacties

Cholesterol, daar ga je toch dood aan?

Ten slotte de de mythe van cholesterol.
Het hele idee dat cholesterol en verzadigd vet slecht voor je zijn komen van een slecht stuk wetenschap uitgevoerd door Ancel Keys. Hij was geïnteresseerd in de relatie tussen voeding en gezondheid en hij opperde dat ‘oervolken’ geen westerse ziektes kenden omdat zij geen verzadigde vetten aten. Onverzadigd vetten zouden het cholesterol in het bloed verlagen en hiermee zou gezondheid gewonnen worden.
Hij werd later heftig bekritiseerd omdat hij voor het gemak een aantal ‘volken’ niet had meegenomen: de volken die veel vet eten en toch supergezond zijn. Tegen die tijd had hij het amerikaanse publiek al overtuigd en was er al veel geld geïnvesteerd in de marketing van low-fat eten en in cholesterolverlagende medicijnen.

De waarheid is dat het lichaam cholesterol nodig heeft. Celwanden zijn ervan gemaakt. Hormonen en gal zijn ervan gemaakt. Zonder cholesterol geen leven. Het lichaam maakt de cholesterol die het nodig heeft zelf uit wat je eet, vooral uit dierlijke eiwitten. Maar dat wát je eet heeft weinig invloed op de hoeveelheid cholesterol die het lichaam maakt. Het enige waar je echt op hoeft te letten is je lichaam te voeden met de goede bouwstoffen, dat wil zeggen volledige eiwitten en volledige vetten.
Als je het voedt met snoep, suikers, light-producten, verkoolde barbecuevleesjes en verkeerde vetten zoals transvetten, dan heeft het lichaam geen keus dan slecht cholesterol te produceren. Wat dat betreft had Keys wel gelijk dat hij de voedingsgewoonten van de Amerikanen bekritiseerde.

Het makkelijkst verteerbare eiwit is een kippenei. En dan met name het eigeel want daar zitten de meeste voedingsstoffen in. In het eiwit zit alleen maar eiwit. Zoveel zelfs dat het een insuline-reactie kan veroorzaken waardoor je honger blijft houden of je slap gaat voelen en daardoor blijft dooreten.
Voldoende cholesterol zorgt ervoor dat je lichaam genoeg bouwstoffen heeft om alle hormonen te maken die het nodig heeft, inclusief het bloeddrukhormoon aldosteron. Ook zorgt het voor flexibele celwanden met voldoende doorlaatbaarheid.
Het is jammer dat wij geleerd hebben om cholesterol te wantrouwen.

Er zijn momenteel twee kampen waar het de relatie vet-cholesterol-hart&vaatziekten betreft. Tot voor kort was het het bekende verhaal van hoog cholesterol is slecht. Hier is ook het andere verhaal gepresenteerd.
Hoe dan ook is het idee wel dat vaatziekten beginnen met een ontsteking van de hartvaatwand. Voorheen dacht men dat die ontsteking veroorzaakt werd door teveel cholesterol en/of het ‘verkeerde type’ cholesterol. Maar mensen die absoluut geen verzadigd vet eten en ook nog eens laag cholesterol hebben krijgen net zoveel last van arteroscerose als mensen wiens cholesterol hoog is.
De ontsteking van een vaatwand wordt door het lichaam benaderd als elke ontsteking: met reparaties en een scheutje cortisol om de ontstekingsreactie af te remmen. Als je lichaam daar ten minste de energie voor heeft en de cortisol.