Nieuws/ Zout water wordt zoet /3 reacties

door: Cindy Curré
over: chemie, milieu, nanotech
op: 29 september 2008

De wereldwijde behoefte aan schoon water neemt nog altijd toe. Er komt echter niet zomaar meer schoon, zoet water bij. En hoewel er genoeg zout water is, is voor het ontzouten ervan teveel energie nodig om het invoeren ervan op grote schaal -tot nu toe- de moeite waard te maken. Het toevoegen van kleine nanodeeltjes aan een membraan dat gebruikt wordt voor waterzuivering kan de efficiëntie hiervan echter verdubbelen. Dat bewijst nieuwe technologie van het Amerikaanse bedrijf NanoH2O uit Los Angeles.

Omgekeerde osmose

Omgekeerde osmose wordt gezien als de beste techniek om water te ontzouten. Hierbij wordt water door een halfdoorlatend membraan -een ultradun vlies- geperst, waarin kleine gaatjes zijn gemaakt. De gaatjes zijn klein genoeg om water door te laten maar zouten en andere onzuiverheden tegen te houden. Omgekeerde osmose kost echter veel energie omdat het water onder druk door het membraan moet worden geperst, en het is daardoor ook duur.

Nanodeeltjes

NanoH2O heeft een manier gevonden om omgekeerde osmose efficiënter te maken. Aan de membranen worden kleine nanodeeltjes toegevoegd waardoor met dezelfde druk twee keer zoveel water worden gezuiverd, aldus Jeff Green, oprichter en CEO van NanoH2O. NanoH2O voegt nanodeeltjes toe aan een organisch membraan, zeoliten geheten, met een diameter van minder dan tweehonderd nanometer. Dit is ongeveer gelijk aan de diameter van het membraan. De nanodeeltjes veranderen de eigenschappen van het membraan en zorgen ervoor dat het water gaat aantrekken, waardoor water er gemakkelijker doorheen kan gaan.

Veelbelovend

In een zuiveringsfabriek is met deze nieuwe technologie twintig procent minder water nodig en wordt de productiecapaciteit met zeventig procent opgevoerd voor dezelfde prijs. Benito Mariñas, milieuwetenschapper aan de universiteit van Illinois, is positief over de technologie van NanoH2O. Op dit moment wordt volgens hem membraantechnologie niet vaak gebruikt voor het ontzouten van zeewater, voornamelijk vanwege de hoge kosten die ermee gemoeid zijn. Daarnaast zijn volgens hem de meeste niet-organische materialen die gebruikt worden voor membranen bij omgekeerde osmose niet geschikt voor het voldoende zuiveren van water omdat ze onzuiverheden doorlaten. De hybride technologie van NanoH2O vindt Mariñas veelbelovend.

NanoH2O wil de technologie in 2010 op de markt brengen.

Bron: Technology Review

Reageren via Facebook