Zweedse start-ups helpen elkaar naar succes /reageer

Zweedse start-ups helpen elkaar naar succes

Of het nu concurrenten zijn of niet, Zweedse succesbedrijven en start-ups geven elkaar tips en helpen elkaar bij de gekende problemen. Zweedse ondernemers willen elkaar steeds de kans geven om succesvol te worden.

‘We zijn niet bang om te delen’

Het grote innovatiesucces van de Zweedse start-ups ligt volgens Patrick Mesterton vooral bij het intensief samenwerken. Mesterton is oprichter van het erg populaire innovatiecentrum Epicenter in de Zweedse hoofdstad. Volgens de 44-jarige ondernemer zijn Zweedse starters niet bang om hun ervaringen te delen. Omdat de bedrijven zo open zijn geven ze elkaar meer mogelijkheden om snel bij te leren en te groeien.

Kennis en techniek

Samenwerking is niet de enige bron van innovatie in het Scandinavische land. De nauwe band met techniek is ook heel belangrijk geweest voor de technologische vooruitgang. Technologiebedrijven als Ericsson zorgden ervoor dat Zweden erg snel mee was met mobiele telefonie. Ook internet werd erg snel voor het hele land beschikbaar, waardoor starters sneller en beter konden inspelen op de verschillende mogelijkheden die het internet biedt. “Dit was een voordeel dat hielp bij het ontwikkelen van nieuwe producten”, aldus Mesterton tegen het FD.

Succesbedrijven

Zweden is hét innovatieland bij uitstek, met softwarebedrijven die het afgelopen decennia zijn uitgegroeid tot miljardenbedrijven. De meest bekende voorbeelden zijn Skype en Spotify, die beiden in slechts enkele jaren uitgroeiden tot wereldwijde marktleiders in hun sector. Skype werd in 2003 opgericht en twee jaar later al voor 2,5 miljard dollar verkocht aan eBay. Later werd het doorverkocht aan Microsoft. Andere Zweedse miljardenbedrijven zijn King en Mojang, ontwikkelaars van de immens populaire spelletjes Candy Crush en Minecraft. De Zweedse softwarebedrijven zijn de grote Europese kampioenen, met vijf bedrijven die na 2003 zijn opgericht en intussen meer dan een miljard dollar waard zijn.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.